...
Vyhľadať
Close this search box.

Je CHLÓR vo vode z vodovodu úplne neškodný?

Niektoré svetové štúdie upozorňujú na vzťah chlóru a zvýšeného rizika rakoviny. U nás na Slovensku sa o tom prakticky nehovorí a málokto o tom niečo vie. Ponúkam Vám niekoľko zaujímavých príkladov.

Chlór je asi najznámejší chemický prvok, s ktorým sa stretávame denne. Tečie nám totiž priamo z vodovodných kohútikov. Je to všeobecne uznávaný a prakticky celosvetovo používaný prostriedok, ktorým vodárenské spoločnosti čistia a dezinfikujú vodu pred tým, ako sa dostane do našich vodovodných potrubí a pred tým, ako si ju môžeme vypustiť z vodovodného kohútika.

Existujú však aj veľmi zaujímavé a odborne podložené štúdie, ktoré takéto štedré a časté používanie chlóru už dávno kritizujú a upozorňujú na riziká, ktoré sú s tým spojené. Ľudia už dávno prišli na to, že chlór je veľmi účinný zabijak cholery, rôznych baktérií, epidémií a vírusov. Koniec koncov, aj preto je to jeden z najpoužívanejších dezinfekčných prostriedkov na svete. Na druhej strane, ale mnoho vedcov čoraz naliehavejšie upozorňuje na nebezpečné vedľajšie účinky, ktoré môže používanie chlóru, z dlhodobého hľadiska vyvolať.

Modrá smrť Chlóru a jeho vzťahu k pitnej vode z vodovodu sa dlhodobo venuje napríklad Robert D. Morris, ktorý pôsobí na Medical College of Wisconsin. Pred tromi rokmi vyšla v USA jeho kniha „THE BLUE DEATH“, čiže „MODRÁ SMRŤ“, ktorá doslova šokovala laickú aj odbornú verejnosť. Morris sa špecializuje na problematiku pitnej vodovodnej vody, prednášal o nej aj na Harvardskej univerzite. Opisuje to, s čím sa stretávame každý deň – všeobecne známu pitnú vodu z vodovodu upravovanú chlórom. Publikuje výsledky rôznych štúdií, ktoré poukazujú na súvislosť medzi dlhoročným pitím chlórovanej vody a zvyšujúcim sa počtom nádorových ochorení. Spolu s epidemiológom Thomasom C. Chalmersom a kolegami z Harvardu urobili „metaanalýzu“, čiže exaktne porovnali a skombinovali výsledky desiatich najlepších dlhoročných vedeckých štúdií zaoberajúcich sa pitnou vodou, jej vplyvom na zdravie človeka.

Výskumy sa uskutočňovali na desaťtisícoch ľudí. Výsledok? Ľudia, ktorí dlhodobo pijú chlórovanú vodu, majú zvýšené riziko rakoviny močového mechúra o 21 percent a rakoviny konečníka až o 38 percent! Dr. Herbert Schwartz z Cumberland Country College v štáte New Jersey dokonca tvrdí, že „chlór v sebe skrýva tak veľa nebezpečenstiev, že by mal byť zakázaný“. Používanie chlóru ako dezinfekčného prostriedku prirovnáva ku časovanej bombe, ktorú si ľudia na seba sami prichystali  – http://www.pure-earth.com/chlorine.html.

V bazénoch to pocítia všetci Každý to pozná a nemusí byť ani vedcom. Daňou za to, aby sa vo verejných bazénoch nešírili choroby rôzneho druhu, je vysoká koncentrácia chlóru ako dezinfekčného prostriedku. Jeho hlavným a zreteľne viditeľným dôsledkom je neprirodzene vysušujúca sa koža a vlasy. Mnohí ľudia, ktorí trpia atopickým ekzémom, do verejného bazéna radšej ani neskočia, pretože ekzém sa vplyvom chlóru zhoršuje. Menej škodlivé, ale o to viditeľnejšie problémy určite poznajú odfarbené blondínky. Ich vlasy odfarbené peroxidom sa totiž po styku s chlórovanou vodou zvyknú veľmi nepekne premeniť. Z blondíny sa tak veľmi ľahko stane zelenovláska. Chlór je lacný a dostupný Dezinfekcia chlórom je lacná a svojím spôsobom aj účinná.

Alternatívne metódy dezinfekcie pitnej vody sa zatiaľ celoplošne nepoužívajú, pretože by s veľkou pravdepodobnosťou stáli omnoho viac. Limity na používanie chlóru pri dezinfekcii vody stanovila a stanovuje Svetová zdravotnícka organizácia. Limity, ktoré táto organizácia nastavila, by podľa jej zistení nemali predstavovať pre ľudí zvýšené zdravotné riziko. LENŽE – Svetová zdravotnícka organizácia (ak neberieme do úvahy aj názory tu citovaných vedcov) nikdy netvrdila, že chlórom dezinfikovaná pitná voda z vodovodu je zároveň aj zdraviu prospešná. Je zdravotne bezpečná do tej miery, do akej to limitovaná prítomnosť dezinfekčného chlóru môže zabezpečiť.

Autor textu: Lucia Tomišová

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.